Alle foto’s De BB 2017-02-09T22:38:00+00:00

Project Description

De BB

Cultureel initiatief:
Cradle FC
Kunstenaar:
Elizabet van der Kooij
Foto’s:
Cas Poldermans

Een muzikale performance waar de klap van de 2 atoombommen die een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog nadreunt…

Fortverhaal
De Bescherming Bevolking (BB) was o.a. in Fort Maarsseveen geïnstalleerd ter bescherming van de Nederlandse burgers in de tijd van de Koude Oorlog. In één van de oude munitiekamers in de fortgangen stonden telefoons en seinapparatuur en was er een man van de BB om dit alles te bedienen, mocht de oorlog uitbreken

Minivoorstelling
Het is zo rond 1980. De klap waarmee 2 atoombommen een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog, dreunt nog steeds na in de hoofden van de mensen. Er doen wilde verhalen de ronde, over Rusland, over de wapenwedloop, over Cuba. En iedereen vreest het moment dat een megalomane wereldleider het in zijn kop krijgt om op de rode knop te drukken.

Maar de Bescherming Bevolking waakt! Deze, uit het verzet voortgekomen, vrijwilligersorganisatie doet pamfletten uitgaan over hoe men dient te handelen in het geval van een atoomaanval, organiseert massale oefeningen, en tracht koste wat het kost op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het internationale machtsfront. Zo ook die ene man, die hier in het Fort jarenlang in een klein, donker kamertje zat te wachten op de Grote Ramp….

download album

Wow kan dat?! Ja zeker, mits je er respectvol mee omgaat en de foto’s uitsluitend als particulier gebruikt. Wil je een foto buiten de huiselijke kring gebruiken, neem dan eerst contact met ons op.