bIKe 2022-02-28T20:35:37+00:00

Project Description

bIKe

Regie:
Jasper Hogenboom
Tekst:
Jannemieke Caspers 
Audiotour  
RTV Stichtse Vecht 
Portretten
Fotograaf: fotoBuffel
Gemaakt i.h.k.v.: Inside Out 
Renée Fleuren
Zakelijke leiding
Productieleiding
Anne-Greet
Foto’s:
Cas Poldermans

Theatraal kunstproject voor en door jongeren uit Stichtse Vecht.

Honderderen jongeren in Stichtse Vecht fietsen iedere dag dezelfde kilometerlange weg van huis naar school en weer terug.
Wat maken deze ‘kilometervreters’ mee onderweg? Waar praten ze over als ze in een groepje naar huis fietsen en waar denken ze aan als ze alleen op de fiets door de regen rijden? In bIKe onderzoeken we op theatrale wijze de fietsbelevenissen en -ervaringen van Vechtse jongeren.

bIKe Theatertour: zeven jongeren vertellen een persoonlijk verhaal over vriendschap, keuzes en vragen bij het volwassen worden. Stoer en kwetsbaar theater, gebaseerd op waargebeurde fietsverhalen.

bIKe is gebaseerd op interviews met de spelers. De voorstelling begint met een audiotour langs het kanaal. Naast de vaste omgeving van het Amsterdam Rijnkanaal als natuurlijk decor zullen ook andere  fietsende jongeren zichtbaar zijn: levensgrote zwart-wit portretten worden langs de kant van de weg geplaatst. Hiermee vormt bIKe onderdeel van het internationale fotoproject Inside Out waarbij portretten op alledaagse locaties een gezicht geven aan diverse groepen mensen.

Halfwaycafe: de bIKe Installatie stond een week lang samen met een mobiel ‘vrachtwagencafe’ langs het Amsterdamrijnkanaal. Vele jongeren stapten halverwege hun fietsroute vanuit Breukelen of Maarssenbroek af om een kop thee of soep te drinken en te kletsen over hun fietservaringen.

bIKe Installatie: een interactieve performance bestaande uit een fiets met een mobiele geluidsstudio erop. Terwijl de bezoeker fietste, hoorde hij een hoorspel met verhalen van ervaren kilometervreters en kon hij zijn eigen fietservaringen inspreken.

Voorstellingen

Making-of